Dawno nic nie wklejałam. Trochę testowałam sole, bo np Sunset, pełzacz bagienny a ostatnio troche pilosa nie chciały mi odbić po cięciu i posadzeniu na nowo. Najbardziej chodzi mi o Sunset :/ bo poznałam ludzi u których rośnie pięknie obok np belemki. Test zaczęłam od podniesienia potasu do 10ppm na tydzień, nic spektakularnego się nie stało, w między czasie podniosłam żelazo do 1ppm na tydzień no i jakby troszeczkę kolorek się poprawił ale to nie było to czego oczekiwałam. Wreszcie Asia pokazała swoje wyniki wody i najbardziej zaciekawiło mnie to że ca i mg ma wysoki, a po nawozach ada są jeszcze wyższe. Ja podaję hydro 0/5 wiec mg6 ca25. Długo nie myśląc podałam na cały baniak dawkę mg12 ca50, no i... tak jakby coś się odblokowało, Cuba nabrał pięknego koloru pomarańczowo czerwonego, po niedługim czasie np rotala narrow leaf zwiększyła swoją masę, liście ma większe, ogólnie rośliny zaczęły się ładniej wybarwiać i są większe. Po tygodniu takiej zabawy zauważyłam braki potasu np u Kimberley i rosanerving, po prostu na starszych listkach pojawiły się dziurki i zaczęły lecieć dolne liście, podniosłam go do 12 i było gites majonez heh Potem chciałam zobaczyć jak rośliny zareagują na trochę większą ilość magnezu, więc wlałam tak se o hehe i stwierdzam jedno-soczyście zielono heh nawet Cuba stożek pięknie wybarwiony a u dołu mega zielona, Gold dostała w kilku miejscach śmieszne listki w pół zielone w pół żółte, poza większą zielenią nic się nie stało. Pełzacz był kilkukrotnie przycinany i żadna gałązka nie padła, wręcz przeciwnie, jest bardziej strzępiasty, ładnie się wybarwia i zrobił się jakby pełniejszy. Sunset nie odważyłam się przyciąć bo została mi jedna gałązka która ładnie się rozkrzewia więc jeszcze poczekam, narazie przygniotłam ją do podłoża bo już zaczęła wychodzić z baniaka. Wczoraj zmniejszyłam trochę dawkę hydro mg9 ca37 k10, zobaczymy co z tego będzie. Ale żeby nie było tak słodko, od zawsze mam problem z senegalensis i cuphea :/ pierwsza ciągle ma stożki małe i bordo, co bym nie zrobiła zawsze taka jest, drugą ciągle coś wykręca CIĄGLE

no i niby trochę ich stan się polepszył ale ciągle je coś boli :/
DSCF3809.jpg
DSCF3810.jpg
DSCF3799.jpg
DSCF3801.jpg
DSCF3803.jpg
DSCF3806.jpg
sunset.jpg
DSCF3798.jpg
cuphea.jpg
senegalensis.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.