Osad na roślinkach

Tematy związane z glonami i sinicami w akwarium roślinnym.

Osad na roślinkach

Postprzez gintur » Wt 11 kwi, 2017

Jak myślicie co to może być?
Ma ciemno brązowy kolor,pokrywa rośliny ,osprzęt ,podłoże,nie śmierdzi,po wstrząśnięciu roślinami z łatwością odpada ale też nie do końca,na szybie przypomina okrzemki ale ma chyba ciemniejszy kolor,bardzo łatwo rozciera się w palcach i ma taką glutowatą konsystencje.
Osw. 4 x39, podmiany RO + miner.,słup wody praktycznie nie nawożony czasami podam K 12 NO3 5 PO4 0.8 ,tabletki w podłoże
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
gintur
Stały bywalec
 
Posty: 450
Dołączył(a): Wt 17 kwi, 2007
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Re: Osad na roślinkach

Postprzez macek.g » Śr 12 kwi, 2017

Dosc brazowo to wyglada :D Nie wiem ile(czy) podajesz mikro,a przedwszystkim czy tabletki ktore podawales w podloze jakie zawieraja skladniki?
Czy problem z nalotem wystepowal rowniez przed podawaniem tabletek?
Bo moglbym stwierdzic, ze to Fe ,na Zn mi nie wyglada,ale kalkuluje ze tablety daja czadu,wytraca ci sie w reakcji z P.
macek.g
Stały bywalec
 
Posty: 432
Dołączył(a): Śr 06 lip, 2005
Lokalizacja: UK
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Re: Osad na roślinkach

Postprzez gintur » Śr 12 kwi, 2017

Tabletki to kapsułki Aqua art-u,mikro nie podaje ,tabletek jest tylko 7 szt,problem był już przed tabletkami,podłoże to granulat Tropici i tak się zastanawiam czy one nie jest naszprycowane mikroelementami i jest to faktycznie wytrącone Fe.
gintur
Stały bywalec
 
Posty: 450
Dołączył(a): Wt 17 kwi, 2007
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Re: Osad na roślinkach

Postprzez macek.g » Cz 13 kwi, 2017

No oczywiscie ze ma w sobie Fe,Mn :D ,jak chcesz to podam ci sklad podloza tropici.
macek.g
Stały bywalec
 
Posty: 432
Dołączył(a): Śr 06 lip, 2005
Lokalizacja: UK
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Re: Osad na roślinkach

Postprzez gintur » N 23 kwi, 2017

Podrzucisz ten sklad?
Ostatnio usuwalem ten osad z szyb,odcinalem listki z tym osadem,zrobilem podmiane i dalej to wraca.Mlode listki staurogyne juz zaczynaja sie pokrywac tym osadem.Zbiornik wyglada bardzo nieciekawie choć rosliny nie wygladaja najgorzej.Nawozenie No3 5. Po4 0.8. K 12 mikro nie podaje.Do podmian tylko i wylaczne woda RO i tak sie zastanawiam czy tutaj nie lezy problem,moze powinienem wrocic do mieszania RO z kranowa 50/50?
gintur
Stały bywalec
 
Posty: 450
Dołączył(a): Wt 17 kwi, 2007
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Re: Osad na roślinkach

Postprzez macek.g » Pn 24 kwi, 2017

sklad PM

Czym mineralizujesz?
macek.g
Stały bywalec
 
Posty: 432
Dołączył(a): Śr 06 lip, 2005
Lokalizacja: UK
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Re: Osad na roślinkach

Postprzez gintur » Wt 25 kwi, 2017

Zaopatruje się w akwanawozy.pl o obecnie używam mineralizator żółty V3 tj.
Ca 25 ppm, Mg 6 ppm, Cl 6 ppm, Na 4 ppm, twardość ogólna GH=5, twardość węglanowa KH=3.
Z tego co udało mi się zaobserwować to roślinki w moim akwarium chyba jednak lepiej rosną na wodzie RO.
gintur
Stały bywalec
 
Posty: 450
Dołączył(a): Wt 17 kwi, 2007
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy


Powrót do Glony i ich zwalczanie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron