Otwarty czy zamknięty zbiornik ?

Postprzez tutusik » Wt 16 gru, 2008

jak wyglada sprawa PH w otwartych zbiornikach? PH nie skacze przez szybkie parowanie wody?:>
tutusik
Początkujący
 
Posty: 45
Dołączył(a): Śr 01 paź, 2008
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez ponuryGRZYBIARZ » N 06 gru, 2009

a ja mam problem z rybkami . wyskakuja mi czasami. chcialbym na okolo akwa puscic obudowe tak pare cm w gore(cztery scianki) . nie wiem z czego to zrobic? moje akwarium to 128lakwarium ow. musi to tez wygladac estetycznie.
ponuryGRZYBIARZ
Początkujący
 
Posty: 17
Dołączył(a): N 16 sie, 2009
Lokalizacja: wlkp
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Godar » N 06 gru, 2009

attyla1980 napisał(a):a ja mam problem z rybkami . wyskakuja mi czasami. chcialbym na okolo akwa puscic obudowe tak pare cm w gore(cztery scianki) . nie wiem z czego to zrobic? moje akwarium to 128lakwarium ow. musi to tez wygladac estetycznie.

Też miałem taki dylemat bo też mam zbiornik z OW , do tego lampy HQI i ryby które wyskakują ponad wodę aby złożyć ikrę pod liściami roślin wyrastających z akwarium ( Smukleń pryskacz) i wszystko trzeba było to "pogodzić".
Zrobiłem więc ramkę , taką o jakiej Ty myślisz o wysokości 16 cm z tego 13 ponad krawędż zbiornika ( maskują listwy wzmacniające) i wszystko się bardzo dobrze sprawdza. Fakt że trochę ucierpiał na tym efekt "świecenia " OW ale to nie problem.
A wygląda to tak:
Obrazek
Godar
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 800
Dołączył(a): Śr 29 paź, 2008
Lokalizacja: Częstochowa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez felek » N 14 lis, 2010

odswirzamy temat.

i jak sie ma to z tym grzybem na scianach???

ma ktos moze 300l i 4x54w belkę?? zastanawia mnie ile wody wyparuje.

teraz mam 4x30w w pokrywie i mi około 2,5-3cm paruje wody w baniaku 100x40 tj około 10-12litrów. mysle ze w 300 wiecej nie wyparuje....

prosze o rade
Avatar użytkownika
felek
Stały bywalec
 
Posty: 342
Dołączył(a): Wt 19 paź, 2010
Lokalizacja: Jędrzejów
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez felek » Pn 22 lis, 2010

up....prosze o info
Avatar użytkownika
felek
Stały bywalec
 
Posty: 342
Dołączył(a): Wt 19 paź, 2010
Lokalizacja: Jędrzejów
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Siara » Pn 22 lis, 2010

Jeżeli masz w mieszkaniu/domu prawidłową wentylacje to nie będzie żadnego problemu.
W blokach to nawet in plus na mikroklimat mieszkania wpłynie, natomiast zawsze możesz przy okazji takiego zbiornika zadbać o wietrzenie mieszkania raz dziennie :)
Avatar użytkownika
Siara
Znający temat
 
Posty: 1419
Dołączył(a): N 13 kwi, 2008
Lokalizacja: Gliwice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Bartosz Grela » Pn 14 mar, 2011

Mój głos na otwarte akwa :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Bartosz Grela
Moderator
 
Posty: 2047
Dołączył(a): Cz 03 lis, 2005
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez felek » Wt 15 mar, 2011

ładnie ładnie...ale czemu tak biało?
;p
Avatar użytkownika
felek
Stały bywalec
 
Posty: 342
Dołączył(a): Wt 19 paź, 2010
Lokalizacja: Jędrzejów
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez MamaMaxa » Cz 16 cze, 2011

Mam pół otwarty zbiornik 350l z którego dziennie wyparowuje około 10l wody i wiecie co jest dziwne ? Jak na Szkocję przystało w sporej części domu pojawia się grzyb ale nie tak gdzie są baniaki !!! Zauważyłam to też na 2 poprzednich mieszkaniach. Nie wiem jak to wytłumaczyć , tak czy inaczej otwarte akwarium nie potęguje występowanie grzyba.
Avatar użytkownika
MamaMaxa
Zainteresowany tematem
 
Posty: 196
Dołączył(a): Cz 13 kwi, 2006
Lokalizacja: Poznań/Szkocja
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Poprzednia strona

Powrót do Oświetlenie, Pokrywy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości