Doświetlanie akwarium

Fotografowanie akwarium, fotografia makro, metody, doświadczenia, sprzęt do fotografii akwarium, oprogramowanie, przygotowanie fotografii konkursowych.

Doświetlanie akwarium

Postprzez Alchemik » Cz 27 mar, 2008

Witam
Czym doswietlacie swoje akwaria podczas robienia zdjec?
Ja mam 1x15W +1x8W w 23 litrowym akwarium i przy przeslonie f2.8 ISO100 1/60s mam ciemne fotki :( Glownie chodzi o zblizenia krewetek. Mam do dyspozycji zarowki energooszczedne 18W 6500K.Zbudowalem minisoftbox z ta zarowka ale jakbym nie swiecil i tak jest zbyt ciemno ;) Nie mowiac juz o wiekszych przeslonach.
Macie jakies propozycje? Pomysly?
Avatar użytkownika
Alchemik
Zainteresowany tematem
 
Posty: 213
Dołączył(a): Śr 04 sty, 2006
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez chester » Cz 27 mar, 2008

A jaki aparat? Jeżeli daje taką możliwość to spokojnie możesz podwyższyć ISO. 1/60s to dobry czas, ale jeżeli w akwarium nie ma bardzo ruchliwych ryb to 1/30s - 1/40s wystarczy. Co do doświetlania to te żarówki 18W będą dobre. Akwarium ma pewnie pokrywę?
chester
Zainteresowany tematem
 
Posty: 282
Dołączył(a): Pn 29 lis, 2004
Lokalizacja: Kraków
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez fiqs » So 29 mar, 2008

Podbij iso i wszystko w tym temacie :) Będziesz miał troche więcej ziarna na focie ale będzie jaśniejsze :)
Avatar użytkownika
fiqs
Początkujący
 
Posty: 41
Dołączył(a): Śr 05 mar, 2008
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Gość » Pn 07 kwi, 2008

Podłączę się do tematu. Mam paścia firmy fuji s3500. Ma dwa zakresy ISO 100 i 200. oczywiście automatyczne więc nie mam możliwości ustawienia. Jak zatem doświetlić akwa no i żeby barwy były w miarę naturalne bo balans bieli też pozostawia wiele do życzenia
Gość
 

Postprzez Alchemik » N 18 maja, 2008

Dawno nic sie nie pojawiło w tym wątku to może go troszkę odświeżę.

Żarówki kompaktowe 18W nic nie dały. Lecz myślę że wynikało to z ich pochodzenia Kupione za 3 zł na osiedlowym bazarku ;)

Mam w domu 13W oprawę T5. Dziś ją podłączyłem i trochę się poprawiły warunki oświetleniowe do robienia zdjęć. Lecz nadal tylko f2.8 1/25s. Ryby w akwarium są dość ruchliwe więc przydałyby się mniejsze czasy no i większe f ;)

Myślę nad kupnem 2 świetlówek z aukcji nr 1
lub żarówki energooszczędnej z prawdziwego zdarzenia ;) np taka aukcja nr 2

Jest tez opcja nr 2, czyli żarówka błyskowa np taka. Nie wiem jednak czy mój aparat będzie w stanie wywołać błysk takiej lampy (brak gorącej stopki).

Co wy na to ? Jakieś sugestie co wybrać?

BTW
Akwarium ma pewnie pokrywę?


Tak ma. Wersja DIY.
Avatar użytkownika
Alchemik
Zainteresowany tematem
 
Posty: 213
Dołączył(a): Śr 04 sty, 2006
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez chester » So 24 maja, 2008

Stawiałbym na dwie świetlówki z pierwszej aukcji. Pozwolą Ci na oświetlenie akwarium na całej długości. 200W kompakt chociaż bardzo mocny nie oświetli akwarium równomiernie bo jest za krótki. Chociaż gdyby rozproszyć światło softboxem efekt mógłby być ciekawy. Jeżeli nie masz gorącej stopki to lampą błyskową nic nie zdziałasz.
chester
Zainteresowany tematem
 
Posty: 282
Dołączył(a): Pn 29 lis, 2004
Lokalizacja: Kraków
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez MikołajW » Śr 18 sty, 2012

Nie chcąc tworzyć nowego wątku dołączę się tutaj. Mam pytanie do tych co pstrykają z dodatkowym światłem, aby napisali coś o wyższości lampy błyskowej względem światła stałego. Niedawno zacząłem bawić się ze statywem i poprawa jest ogromna w jakości, ale wciąż brakuje światła, tym bardziej jak zbiornik jest zróżnicowany (jasne powierzchnie łodygowców i ciemne jamy pod skałami), a zależy mi na utrzymaniu jakości (niskie ISO). Obserwuję akurat 2 aukcje pod tym kątem:
http://(link).pl/softbox-lampa-stozkow ... 54667.html
http://(link).pl/zestaw-lampa-softbox- ... 50059.html
Avatar użytkownika
MikołajW
Poznaje temat
 
Posty: 103
Dołączył(a): So 01 mar, 2008
Lokalizacja: Bydgoszcz
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez TK » Śr 18 sty, 2012

Jak chcesz pokombinować przy niskich kosztach, kup np dwie stare lampy błyskowe choćby vivitar 283 plus fotocele. Poczytaj także o tzw strobingu, np tutaj

http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=70
http://www.canon-board.info/forumdisplay.php?f=54
Ostatnio zmieniony N 22 sty, 2012 przez TK, łącznie zmieniany 1 raz
Avatar użytkownika
TK
Zainteresowany tematem
 
Posty: 187
Dołączył(a): N 09 kwi, 2006
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez pempol » Cz 19 sty, 2012

hej :)
jeśli chodzi o doświetlanie akwarium w celu robienia zdjęć to tylko i wyłącznie lampy błyskowe zawieszone nad/z boku akwarium z założonym softboxem lub po prostu świecące z odpowiedniej strony. Lampy można połączyć z aparatem bezprzewodowym wyzwalaczem lub na fotocelę. Ciężko mi pisać o wszystkich aspektach bo temat strasznie obszerny, sprzętu dużo a i każdy baniak inny - w razie bardziej szczegółowych pytań walcie na priv - postaram się pomóc.
PS. przy zabawach z lampą błyskową nad akwarium radzę uważać bo można zrobić duże kuku sobie i mieszkańcom akwarium (na kondensatorze w lampie błyskowej nierzadko napięcie sięga 20 tyś V...) - ten kto kiedyś rozbierał lampę z naładowanym kondensatorem wie o czym mówię ;)
pempol
Początkujący
 
Posty: 13
Dołączył(a): So 07 lis, 2009
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy


Powrót do Fotografowanie akwarium

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron