Co prawda masz 2 ppm w wodzie kranowej, ale jakoś testom nie ufam

thomas.bham napisał(a):Nic mi nie szkodzi podac wiecej. Chociaz z tego co pamietam podajac jeszcze wiecej fosforu mialem brązowy nalot to zapewne sinice. Zastanawiam sie czy jest mozliwe ze test moze przeklamywac przez obecność czegos innego w wodzie lub czy jest jakas substancja w mojej kranowce z której pochodzi po4 ale moze nie byc dostepna dla roslin.(testy sera i hagen)
Podam od jutra więcej po4 i zobaczymy.
thomas.bham napisał(a):Tylko tak tez nigdy nie mialem problemu z niktami, czasem chyba jak przegne z no3 lub z żelazem to pojawia sie kilka takich pojedynczych krociutkich na najbardzie oswietlonych lisciach.
Moj problem jest taki ze mam wcholere zielonego pyłu do tego taki glon niby to krasnorost ale nie jestem pewien bo nie jest w formie krzaczkow tylko rownomiernie i powolnie pokrywa wegerujace rosliny i skaly.
Widać ewidentnie ze cos brakuje bo jawa fern ma biale końcówki, blyxa sie rozpada p.stellatus ma wolny przyrost i waskie liscie do tego za kazdym razem jak ja utne i wsadze po podmianie od nowa to pali stożek.
thomas.bham napisał(a):Mam dwa kubelki zewnetrzne aquaone aquis 1000 i 1250 oba maja na wylotach deszczownice. Jeden wypelniony jest ceramika i gabkami drugi drobna lawa i ceramiką. Na wlotach mam gąbkę zeby zapobiec wciaganiu krewetek oraz zmniejszych ilosc wciąganego syfu.
Mam dość skromną obsade i karmie karmie ja dość skromnie wiec nie wydaje mi sie ze mam jakies znaczące źródła amoniaku.
Azot staram sie utrzymywac powyzej 10, natomiast fe podaje w sumie coraz wiecej ale bez skutku. Teraz wychodzi jakieś 0.4. Jesli chodzi i pomiar co2 moge to tylko zrobic poprzez pomiar kh i ph (pozniej podam)
thomas.bham napisał(a):Po całym dniu świecenia zrobiłem pomiar co2 i wyszło ze mam 15ppm (jestem trochę zaskoczony, myślałem ze będzie więcej)
Podkręcę trochę gazownie.
tak to wygląda przed podmiana, do polowy wyczyszczona na szybko szyba i przy połowie mocy światła (zjecie robione komórką)
marcecrisco napisał(a):Miejscami masz gęsto roślin także musisz mocno przygazowac.
Osobiście dalbym wyżej deszczownice tak żeby można było bardziej podnieść i trzymać poziom co2 bez przyduchy. U siebie tak teraz robię i jest naprawdę ok
thomas.bham napisał(a):marcecrisco napisał(a):Miejscami masz gęsto roślin także musisz mocno przygazowac.
Osobiście dalbym wyżej deszczownice tak żeby można było bardziej podnieść i trzymać poziom co2 bez przyduchy. U siebie tak teraz robię i jest naprawdę ok
Tak tylko mój problem nie jest miejscowy. Co jeszcze jest dziwne ze najbardziej pyli ta przedniej szybie gdzie płynie woda nagazowana z deszczowni.
kyle napisał(a):U mnie pył pojawia się na tej szybie na którą bardziej świeci grolux, jak mam groluxa z przodu - pył na tyle (odbłyśnik kieruje większość światła na tył), jeśli grolux jest z tyłu - pył na przedniej szybie.
kyle napisał(a):A długo swiecisz ? Profilaktycznie podniosłym jeszcze PO4 bez ruszania mikro a jak nie pomoże to pewnie coś jest z mikro
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość