160l - Marcin Pawlak

Blogi z działu "Roślinne - Aqua Art Challenge" nie odświeżane dłużej niż 2 miesiące, akwaria zlikwidowane

160l - Marcin Pawlak

Postprzez 4ier » Wt 21 mar, 2006

AKWARIUM:
160l (100x40x40)

OŚWIETLENIE:
2x philips 865 30W
1x Sunglo 30W

PODŁOŻE:
żwir kwarcowy

NAWOŻENIE:
TMG

FILTRACJA:
Eheim 2113 + aquaszut 3W

FLORA:
rotala sp. green
rotala rotundifolia
hemianthus mioranthemoides
heteranthera zosterifolia
microsorum pteropus
blyxa japonica
echinodorus tenellus
glossostigma elatinoides
monosolenium tenerum
taiwan moss
xmass moss
erect moss
stringy moss

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
4ier
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt 11 sty, 2005
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez diki » Wt 21 mar, 2006

Gratuluje - bardzo ładne akwarium, ma swój klimat.
Napisz jakie masz zmierzone parametry wody. Nie napisałeś nic o CO2 - czyżby low-tech? Jaką masz obsadę rybek?
Heh - sporo pytań - ale akwa spodobało mi się, więc chciałbym się o nim więcej dowiedzieć. :wink:
Avatar użytkownika
diki
Znający temat
 
Posty: 1372
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2003
Lokalizacja: Kielce
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Konrad » Wt 21 mar, 2006

No rewelacja! Stosujesz jakieś nawozy do podłoża?
Konrad
Początkujący
 
Posty: 37
Dołączył(a): Pt 13 lut, 2004
Lokalizacja: Kraków
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez 4ier » Śr 22 mar, 2006

Napisz jakie masz zmierzone parametry wody. Nie napisałeś nic o CO2 - czyżby low-tech? Jaką masz obsadę rybek?

Parametrow niestety nie mierze i nigdy nie mierzylem 8) Jesli chodzi o CO2 to podaje z bombrowni ;)
Obsada to:
ap vieijta x2
ap agassiza x2
glonojad syjamski x3
kosiarka x1
kirysnik x2
black moly x5
barwniak czerwonobrzuchyx1
zbrojnik x3

Stosujesz jakieś nawozy do podłoża?

nie stosuje, podloze to zwykly zwir ... niestety o zbyt malej granulacji
4ier
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt 11 sty, 2005
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Dziad Borowy » Śr 22 mar, 2006

Piękne rośliny. Samo TMG wystarcza ? :D
Dziad Borowy
Stały bywalec
 
Posty: 453
Dołączył(a): Cz 02 gru, 2004
Lokalizacja: Pionki
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez c4sper » Śr 22 mar, 2006

swietne!
wyglada na 2x wieksze
gratuluje. czekam na nastepna aranzacje
Avatar użytkownika
c4sper
Poznaje temat
 
Posty: 137
Dołączył(a): So 26 lis, 2005
Lokalizacja: Miętne
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez vasteq » Cz 23 mar, 2006

powiedz szczerze... masz kirysniki i nie demolują ci roślin? Sam w to nie wierze. Moje nie dają spokoju zielsku i ciagle coś wyrywają. Chyba że masz jeszcze młode, bo nawet ich na zdjeciach nie widac. A akwa zrobiło na mnie oszałamiające wrażenie. Masz rownie szerokie i wysokie akwa co moje, tylko dluzsze (o 30cm) i nie wiedzialem ze aż tyle można w takiej przestrzeni pomieścić. Sprawia wrazenie znacznie wiekszego. Do takiego klimatu będe rownież dążył.
Avatar użytkownika
vasteq
Zainteresowany tematem
 
Posty: 167
Dołączył(a): Pt 22 lip, 2005
Lokalizacja: -=POZNAŃ=-
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez NAZIR » Cz 23 mar, 2006

Super poprostu rewelacja. Przy tym oświetleniu uzyskać taki rezultat, widać że jest możliwe.
Może masz jakieś fotki z wcześniejszego okresu jak to się rozrastało i w jakim czasie, jakie rozmieszczenie roślin.
Masz mój głos.
NAZIR
Początkujący
 
Posty: 20
Dołączył(a): N 05 mar, 2006
Lokalizacja: LUBLIN
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez 4ier » Cz 23 mar, 2006

Dziad Borowy napisał(a): Samo TMG wystarcza ?

Prawde mowiac daje jeszcze czasami Planta Gainer PRO Micro, ale w znikomych ilosciach.
vasteq napisał(a):powiedz szczerze... masz kirysniki i nie demolują ci roślin? Sam w to nie wierze.

;) nie demoluja az tak bardzo, tzn bardziej mnie przeraza kiedy szaleja po dnie i rozrzucaja w kolo caly osiadly syf. Jesli chodzi o rozmiary to nie sa jeszcze bardzo duze(okolo 8 cm). Widac je na pelii na zdjeciu 2 i 4.
4ier
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt 11 sty, 2005
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez kamilstach » Cz 23 mar, 2006

bardzo ładne akwarium wygląda na dużo większe kiryśniki widać też na zdjęciu numer 1 :D
kamilstach
Poznaje temat
 
Posty: 90
Dołączył(a): Pn 13 lut, 2006
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez MaxRipper » Cz 23 mar, 2006

WOW. Jestem pod wrazeniem - niesamowite akwarium.

BTW - Nawozisz oryginalnym TMG?
MaxRipper
Zainteresowany tematem
 
Posty: 171
Dołączył(a): Wt 11 maja, 2004
Lokalizacja: Białystok
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Robcio » Cz 23 mar, 2006

Rzekłbym, diablo naturalnie i nie wymuszenie tak jakoś. Można to podziwiać, choćby godzinę. Akwarium to funkcjonuje prawie samodzielnie. No cóż, ma kolega talent.
A podmiany wody, jak często i w jakich ilościach się robi ?
Pozdrawiam i gratuluję !
Avatar użytkownika
Robcio
Zainteresowany tematem
 
Posty: 185
Dołączył(a): N 29 maja, 2005
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez elfir » Cz 23 mar, 2006

Wow....Robi wrazenie ogromnego baniaka. Super!
elfir
Stały bywalec
 
Posty: 408
Dołączył(a): Pn 05 lip, 2004
Lokalizacja: Poznań
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez premik » Cz 23 mar, 2006

Widać ciężką pracę i rękę mistrza.
pozdrawiam
Avatar użytkownika
premik
Początkujący
 
Posty: 45
Dołączył(a): Pn 16 sty, 2006
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez ja-robot » Pt 24 mar, 2006

jestem pod dużym wrażeniem że przy takim świetle można uzyskać takie cudowne rezultaty, sam mam akwa podobnych rozmiarow z szescioma świetlowkami 18W-rośliny rosna ale sa daleko w tyle za Twoimi:)
ja-robot
Początkujący
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt 08 mar, 2005
Lokalizacja: Łęczna
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez krzysztofjj » Pt 24 mar, 2006

no no kolega ma talent ze zdjec wynika :D gratuluje

ile wody podmieniasz ...? i stosujesz RO czy kranówa
Avatar użytkownika
krzysztofjj
Poznaje temat
 
Posty: 52
Dołączył(a): Cz 10 mar, 2005
Lokalizacja: Świdnica
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez P.przemek » Pt 24 mar, 2006

Akwarium porostu bomba , robi ogromne wrażenie :shock: Tylko tak dalej :wink:
Avatar użytkownika
P.przemek
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył(a): Cz 19 sty, 2006
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez vasteq » So 25 mar, 2006

ten zwir o jakiej srednicy masz? 2-5mm?
Avatar użytkownika
vasteq
Zainteresowany tematem
 
Posty: 167
Dołączył(a): Pt 22 lip, 2005
Lokalizacja: -=POZNAŃ=-
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez tom.pol » So 25 mar, 2006

Kozackie akwarium - GRATULUJĘ
Avatar użytkownika
tom.pol
Poznaje temat
 
Posty: 125
Dołączył(a): Śr 16 mar, 2005
Lokalizacja: Lublin / Brussel
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez winner_xp » So 25 mar, 2006

Oszałamiające akwarium,
no nie wiem czy ktoś stworzy coś lepszego :wink:
Avatar użytkownika
winner_xp
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr 11 sty, 2006
Lokalizacja: Pionki
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Następna strona

Powrót do Roślinne - archiwum

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron